Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rózsaszín marcipános minyonok
  2015-02-24 19:18:02, kedd
 
   
  Rózsaszín marcipános minyonok

A minyon nagyszerű találmány, és talán sokan nem is hinnék, de a 20. század első harmadában igen népszerű volt ennek a remek édességnek a házi készítésű változatai is. Ma már egyre ritkábban készül otthon, pedig nem túl bonyodalmas, ráadásul nagyon mutatósak.

Sokan csak a cukrászdákból ismerik a minyonok nálunk leginkább elterjedt vajkrémmel töltött, cukormázzal borított képviselőit. A minyon azonban messze többet jelent ezeknél a süteményeknél. Gyakorlatilag bármivel tölthető, a tészta és a forma is legalább olyan sokféle lehet, mint a méret - egy határig persze. A minyon lényege ugyanis épp abban rejlik, hogy apró, lehetőség szerint egyedileg díszített, és persze nagyon finom.





Az apró házi minyon nem csupán cukormázzal, de csokoládéval vagy ganache-sal is borítható

Nem kell hozzá különösebb konyhai felszereltség, és a cukormázból készített bevonat is bátran cserélhető mondjuk csokoládéra vagy marcipánra. Akik a vajkrémes süteményeknek kevésbé a barátai, a kevert tésztából vagy klasszikus piskótából sütött tésztalapokat tölthetik házi készítésű lekvárral vagy egy-egy különlegesebb alkalomra marcipánnal is.

Ezen a héten olyan minyonokat sütöttem, amelyeknek színes a tésztája - rózsaszín. Ez elérhető egy kevés természetes színezék (ami lehet akár bodzavelő, málnaszirup is) hozzáadásával. Nálam mostanában mindig akad a frizsiderben több vagy kevesebb frissen préselt céklalé, így abból adtam hozzá, de akár ételfestékből is mehet bele néhány csepp.





A tészta színét a hozzáadott céklalének köszönheti

A töltelékhez marcipánt és mandulát használtam, amiből sűrű krémet kevertem. A kis minyonokat pedig csokoládé ganache-ba mártottam, végül kevés aranyszínű csokoládé-téglával szórtam meg.

Lehetséges, hogy nem olyan szabályosak, mintha egy mestercukrász kreálta volna, de garantáltan fényévekkel ízletesebbek a tömegesen kapható minyonoknál. Aprók és nem is mindennapiak, némiképp átmenetet képeznek a bonbon és a sütemény között. Ugyan várakozni kell, amíg tökéletes állagúak lesznek, de megéri!

Apró marcipános minyonok csokoládé ganache-ba mártva





Látványos és egyben nagyon finom marcipános minyonok, kis rafinériával házilag is készülhetnek

Hozzávalók kb. 22-24 db süteményhez:
A tésztához:
2 db közepes méretű tojás szétválasztva
12 dkg süteményliszt
1 jó késhegynyi sütőpor (nagyjából 3 g, vagyis ¼ csomag)
6 dkg puha vaj
6 dkg porcukor + 1 teáskanál a szóráshoz
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál narancsvíz (delikátboltokban beszerezhető, de vízzel is helyettesíthető)
néhány csepp céklalé (vagy bármilyen természetes színezék)
1 csipet só
A töltelékhez:
1 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg hámozott, őrölt mandula
5 dkg porcukor
1-2 teáskanál narancslikőr
A ganache-hoz:
15 dkg csokoládé (legalább 60% kakaótartalommal)
1,5 dl habtejszín
2 dkg vaj
A díszítéshez:
aranyszínű csokoládélapok (bármi mással helyettesíthető)

Elkészítés: A töltelékhez a marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzászitáltam a cukrot, majd belekanalaztam a mandulaőrleményt és a narancslikőrt. Az egészet habverővel alaposan összedolgoztam. Frissen tartó fóliába csomagolva betettem a frizsiderbe.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá vertem. A lisztet a sütőporral kis tálba mértem, összekevertem. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig kevertem elektromos habverővel (ez legalább 3-4 perc). Hozzákanalaztam a puha vajat, és folyamatos keverés mellett hozzáadagoltam a céklalevet. Vigyázni kell a színezékkel, mert épp csak rózsaszínre kell színeznie a tésztát, nem érdemes túlzásba esni! Ezután jött a narancsvíz, majd kanalanként a sütőporral elegyített liszt. A szép rózsaszín tésztaalap szinte el is készült. Már csak a tojáshabot forgattam bele óvatos, mégis határozott mozdulatokkal egy evőkanál segítségével.





A tojáshabbal lazított tésztát egyenletesen elosztottam a tepsiben

A sütőt 175 fokra elmelegítettem. Egy 24X24 cm-es, négyszögletű sütőformát sütőpapírral béleltem. Ebbe kanalaztam a tésztát. Szépen elsimítottam, és nagyjából 15-20 perc alatt megsütöttem. A sütők teljesítménye nagyon különböző, van, ahol hosszabb, másutt rövidebb idő is elegendő a sütéshez. Akkor van kész, ha a teteje fényes, rugalmas, és kiállja a tűpróbát. Ez az utóbbi annyit tesz, hogy a beleszúrt hústűre már nem ragad a tészta. A tészta tetejét 1 teáskanál porcukorral meghintettem. Néhány percet hagytam a formában hűlni, majd fogtam egy másik sütőpapírt, és egyszerűen ráborítottam a tésztát. A vékony porcukorréteg megakadályozza, hogy hozzáragadjon a papírhoz. Hűlni hagytam.
Amikor szobahőmérsékletű lett, félbevágtam, és mindkét tésztadarabot vékonyan megkentem sárgabaracklekvárral. A sűrű marcipánkrémet elővettem a hűtőszekrényből, és ráigazítottam az egyik tésztafélre, majd ráhelyeztem a másikat. A széleit mind a négy oldalon levágtam, majd nagyjából 2,5 cm-es csíkokra vágtam, aztán a csíkokat elfordítottam, és merőlegesen is feldaraboltam. Így kaptam kis négyzetes hasábokat. Előfordul, hogy a gazdag töltelékből a szeletelés következtében a kis négyzetek oldalára is kerül. Semmi baj, ezeket hideg vízbe mártott késsel könnyedén helyre lehet igazítani, kissé érdemes megkenni a sütemények oldalát is vele.
A ganache-hoz a csokoládét a tejszínnel felolvasztottam, elkevertem benne a vajat. Minden süteményt megmártottam benne. Minden darabot egy sütőpapírral borított tálcára rakosgattam, hogy majd könnyen el tudjam távolítani, a lecsepegő csokoládé pedig egy helyre kerüljön. Végül mindegyik tetejére szórtam az aranyszínű lapokból. Hagytam, hogy a csokoládé kissé megszilárduljon, majd 1 órára betettem a tálcát a hűtőszekrénybe.
Ezt követően minden minyont minyonpapírra ültettem, és ismét visszatettem a frizsiderbe. Legalább még 2 órát szerencsés, ha ott tölt, de akár egész éjszakára is maradhat. Ennyi idő alatt teljesen megszilárdul a máz.





Ha a csokoládé megszilárdult, tálalható

Könnyű, látványos és nagyon finom desszert - félig sütemény, félig bonbon, mindkettő erényeit egyesítve, és egyáltalán nem mondhatók töményen édesnek.

Habliliom -- Habliliom Könnyed Konyhája

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: kakaótartalommal, mandulaőrleményt, szétválasztottam, delikátboltokban, felolvasztottam, hűtőszekrényből, megszilárduljon, helyettesíthető, hozzákanalaztam, csokoládélapok, hűtőszekrénybe, belekanalaztam, hozzászitáltam, hozzáadagoltam, összedolgoztam, megakadályozza, elmelegítettem, marcipánmassza, marcipánkrémet, minyonpapírra, mozdulatokkal, cukrászdákból, hozzáadásával, gyakorlatilag, süteményeknek, következtében, ételfestékből, süteményeknél, feldaraboltam, mestercukrász, teljesítménye, elfordítottam, összekevertem, ráigazítottam, szétválasztva, hozzáragadjon, minyon nagyszerű, remek édességnek, házi készítésű, cukrászdákból ismerik, minyonok nálunk, minyon azonban, méret –, határig persze, minyon lényege, apró házi, cukormázból készített, vajkrémes süteményeknek, kevert tésztából, héten olyan, tésztája –, kevés természetes, Habliliom Könnyed Konyhája,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Alázat  Alázat  Nagyi telefonál  Alvó cicák  Popper Péter szavai  Akarat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Png telefon  Boldog születésnapot a ma ünne...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Elköszönt  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Png lepke  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Gonosz démon-álarc  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png csokor  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép napot kívánok  Albert Einstein gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Akarat  Elköszönt  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
minyon nagyszerű, remek édességnek, házi készítésű, cukrászdákból ismerik, minyonok nálunk, minyon azonban, méret &#8211, határig persze, minyon lényege, apró házi, cukormázból készített, vajkrémes süteményeknek, kevert tésztából, héten olyan, tésztája &#8211, kevés természetes, frizsiderben több, tészta színét, hozzáadott céklalének, töltelékhez marcipánt, mestercukrász kreálta, tömegesen kapható, sütemény között, marcipánt nagylyukú, egészet habverővel, tojásokat szétválasztottam, csipet sóval, tojások sárgáját, vaníliás cukorral, puha vajat, sütőporral elegyített, szép rózsaszín, tojáshabot forgattam, evőkanál segítségével, tojáshabbal lazított, 24X24 cm-es, sütők teljesítménye, teteje fényes, utóbbi annyit, beleszúrt hústűre, tészta tetejét, formában hűlni, másik sütőpapírt, vékony porcukorréteg, sűrű marcipánkrémet, egyik tésztafélre, széleit mind, négy oldalon, csíkokat elfordítottam, gazdag töltelékből, szeletelés következtében, sütemények oldalát, tejszínnel felolvasztottam, sütőpapírral borított, lecsepegő csokoládé, helyre kerüljön, aranyszínű lapokból, csokoládé kissé, csokoládé megszilárdult, kakaótartalommal, mandulaőrleményt, szétválasztottam, delikátboltokban, felolvasztottam, hűtőszekrényből, megszilárduljon, helyettesíthető, hozzákanalaztam, csokoládélapok, hűtőszekrénybe, belekanalaztam, hozzászitáltam, hozzáadagoltam, összedolgoztam, megakadályozza, elmelegítettem, marcipánmassza, marcipánkrémet, minyonpapírra, mozdulatokkal, cukrászdákból, hozzáadásával, gyakorlatilag, süteményeknek, következtében, ételfestékből, süteményeknél, feldaraboltam, mestercukrász, teljesítménye, elfordítottam, összekevertem, ráigazítottam, szétválasztva, hozzáragadjon, felszereltség, megszilárdult, tésztalapokat, különlegesebb, tésztadarabot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1887
  • e Hét: 16759
  • e Hónap: 30664
  • e Év: 160371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.